fredag 16 april 2010

Dronningen jubilerar


Med vissa undantag brukar monarker bli alltmer populära i takt med stigande ålder. De kan då utstråla en landsfaderlig/landsmoderlig aura genom hög ålder och det faktum att de för de flesta är självklara - kungen/drottningen har alltid funnits där. Idag firar drottning Margrethe av Danmark sin 70-årsdag och om hon brås på sitt svenska Bernadottemöderne bör vi kunna räkna med ytterligare drygt tjugo år för Margrethe på tronen. I detta klipp kan vi se hur drottningens farfar kung Christian X firades på sin 70-årsdag 1940 - mitt under brinnande krig. Adolf Hitler sände ett gratulationstelegram och fick ett korthugget svar vilket väckte Führens vrede.

2 kommentarer:

  1. Dronningens landsmoderliga ådra verkar inte gett effekter på hennes moderliga ådra. Idag läste jag att hennes söner var fem år första gången de åt middag tillsammans med sin mor. Men tjänstefolk och ammor är kanske hyvens sällskap för små prinsar?

    SvaraRadera
  2. En landsmoderlig image förutsätter inte alltid att man är "kramgo" på hemmaplan. Inom högadeln och furstliga familjer har av tradition mycket av barnuppfostran överlämnats till icke familjemedlemmar. Dronningen ingår nog snarast här i en mycket gammal tradition.

    SvaraRadera