söndag 6 juni 2010

Kungliga snedsteg - eller inte


I afton sändes på SvT2 programmet "Blått blod" av Oscar Hedin. Avsikten är att spåra utomäktenskapliga ättlingar till de Bernadotteska kungarna. Greve Jan Bernadotte ställde upp med DNA för att tester skulle kunna göras om y-kromosomerna liknade de föregivna kungaättlingarnas DNA. Norrmannen Fred Nordenstam blir oerhört tagen när DNA-analysen visar att han inte härstammar från Carl XV. Han har uppenbarligen hängt upp mycket av sin identitet på det föregivna släktskapet. Det enda indiciet var att namnet Bernadotte inom familjen Nordenstam använts som förnamn. Detta var inte alls något tecken på kunglig börd. Namnet Bernadotte började användas som förnamn under 1800-talet liksom namnet Oscar. År 1890 fanns ungefär 120 personer som hette Bernadotte i förnamn i Sverige.

Ett annat fall gäller aktrisen Marie Friberg vilken skall ha haft ett förhållande med Oscar II. Utifrån oklara grunder identifierar programmet två gossar Nils och August (bilden ovan) med i kyrkböckerna uppgivna föräldrar (grosshandlaren Per Emanuel Knut Ekstam och hans hustru Augusta Carolina Hultman) som barn till paret Marie Friberg och Oscar II. Tyvärr presenterar inte programmet varför de anser dessa gossar vara söner till Oscar II och Marie Friberg. Tvärtom förefaller identifikationen vara gjord på lösa boliner.

Filmaren är genomgående slarvig och använder sig av insinuationer. Att tala om eventuella utomäktenskapliga barn som "prinsar" är givetvis helt felaktigt.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte sett programmet, men åtminstone Wikipedia ger felaktiga uppgifter då där påstås att Fribergs man Ferussac skulle adopterat dem. Marie (Maria Wilhelmine) Friberg gifte sig 26.5.1891 med Amedée de Ferussac och paret skilde sig redan 15.6.1892. Det finns inte ett ord om sönerna i nåndera dokument (som kan sökas här: http://canadp-archivesenligne.paris.fr/archives_etat_civil/index.php). Enligt följande dokument var Amedée gift med en svenska men fick inga manliga ättlingar: http://www.emis.de/journals/JEHPS/Novembre2005/BruMartin.pdf.
    Så åtminstone officiellt hade Marie inga söner och de blev verkligen inte adopterade av hennes äkta man.

    SvaraRadera
  2. Jag tackar för den initierade kommentaren. Alltför ofta är uppgifter, i synnerhet om kungliga snedsteg, i svang vars ursprungskällor är dunkla men som efterhand uppfattas som en etablerad sanning.

    SvaraRadera