måndag 27 december 2010

Kunglig kokbok


En stor genre i bokbranschen är kokböcker. Vi översköljs av allehanda mer eller mindre matnyttiga receptsamlingar alltifrån Martha Stewart till GI-gurun Ola Lauritzson. En av 1900-talets stora kokbokssuccéer i Sverige var Prinsessornas kokbok. Den var förvisso inte författad av någon prinsessa utan av Jenny Åkerström-Söderström. Hon var på sin tid en stor matprofil i Sverige som skrev om mat i Bonniers veckotidning, Bonniers månadstidning och i Veckojournalen. Till yttermera visso hade hon en hushållsskola i Stockholm (Jenny Åkerströms Husmodersskola). Där var prins Carls och prinsessan Ingeborgs tre döttrar Margaretha, Märtha och Astrid elever på 1920-talet. Den kungliga kopplingen skänkte glans åt skolan och Jenny Åkerström var inte sen i att utnyttja detta. Hon skrev 1929 en kokbok som dedicerades till prinsessorna - Prinsessornas kokbok: Husmanskost och helgdagsmat.

3 kommentarer:

 1. Jag har en ungefär samtida (1934) bok av bl a Fru Jenny Åkerström-Söderström; "100 bjudningar - matsedlar och recept för få och många gäster".

  Där kan man finna kapitel som "ungkarlsmiddag" (där man kan läsa kommentaren "Vi få väl tänka att den ordinarie städerskan är påtingad till hjälp med matlagning och disk m. m.") Kavajskutt ("Den allra vanligaste ungdomsbjudningen är kavajskutt") och "Den självförsörjande bjuder på middag". ("Den självförsörjande har så hedrat sig här att hon rent av på det sättet kan fira en väninnas förlovning".)

  SvaraRadera
 2. (Carlsdottern Margaretha verkar hamnat lite i skymundan av sina systrar. Jag måste erkänna att jag alltid trott att mittenfotot visat Ingrid.)

  SvaraRadera
 3. Måhända är kavajskutten något färre bland dagens ungdom? En tanke varför prinsessan Margaretha hamnat i skymundan jämfört med systrarna Märtha och Astrid kan nog vara att Märtha blev kronprinsessa av Norge, Astrid drottning av Belgien medan Margaretha bara gifte sig med en enkel dansk prins.

  SvaraRadera